Taustaelementti

Ennakko­tehtävät

Piirroksillinen maisemakuva
Taustalementti
Taustalemenetti

LUMEN PEITTÄMÄ RAKENNUS   (tulosta)   

Englantilainen arkeologi-arkkitehti Sir R.O. Adelund oli lentämässä tutkimushelikopterillaan Etelänapamantereen yllä.  Adelund etsi työkseen hylättyjä kaupunkeja ympäri maailmaa. Hän näki allaan edellisen yön tuulipyörteen voimasta lumen alta paljastuneita rakenteita, jotka viittasivat muodoiltaan suureen, aiemmin tuntemattomaan ja lumen alle hautautuneeseen rakennukseen.

Adelund laskeutui rakennuksen lähelle ja lähti tutkimaan löytöään. Kuten jo ilmasta oli voinut rakennuksen osista päätellä, kauan aikaa sitten vaikuttaneen muinaisen korkeakulttuurin hylätty suurikokoinen rakennus oli rakennettu käyttämällä munakennomaisia rakenteita. Katot olivat betonin kaltaista ainetta ja holveja kannattavat pilarit olivat samaa materiaalia. Tilat olivat muuten tyhjillään, mutta rakenteet olivat lähes kauttaaltaan ehjiä. Rakennuksen tilat olivat erikokoisia, erikorkuisia ja osin toisiinsa eri tavoin lomittuvia.

Myöhemmin Adelund valmisti ison munakkaan ja antoi sen jälkeen mukanaan matkustaneille, rakennuksen esille kaivaneille arkkitehtuurin opiskelijoille, tehtäväksi tehdä rakennuksesta pienoismalli käyttämällä vapautuneita erilaisia munakennoja. Kennojen alla olevia eri paksuisia pilareita esittämään opiskelijat niputtivat mukanaan tuomiaan puisia grillitikkuja.

Tehtävänanto

1)      Valokuvat pienoismallista

Valmista erityyppisistä ja -kokoisista munakennoista sekä grillitikuista yllä esitetyn taustatarinan perusteella arkkitehtiopiskelijoiden tekemän rakennuksen pienoismalli. Mallin koko on vapaa. Malli tulee lopuksi maalata kauttaaltaan valkoiseksi. Lunta ei esitetä.

Valokuvaa mallisi ohjeen mukaan mustaa taustaa vasten yläviistosta kahdesta eri suunnasta.  Vaakasuuntaiset A4-kokoiset kuvat asetellaan A3-kokoiselle pystysuuntaiselle arkille, joka muodostaa palautettavan tiedoston ensimmäisen sivun. Kuvien digitaalinen muokkaaminen on sallittua. Lopullisen kuvan resoluution tulee olla noin 300 dpi.

 

Arviointiperusteet: Arvioinnissa kiinnitetään huomiota luovaan tehtävän ratkaisuun, rakenteen kiinnostavuuteen ja siisteyteen sekä munakennojen monipuoliseen käyttöön.

2)      Ulkonäkymä

Kuvittele ja piirrä ja/tai maalaa pystysuuntaiselle A3-kokoiselle paperille näkymä, jonka Sir R.O. Adelund näki helikopteristaan sen lentäessä lumimaisemassa kennorakennuksen yllä.

Skannaa tai valokuvaa piirustus- tai maalaus A3-kokoiseksi pdf-tiedostoksi. Piirustuksen/maalauksen digitaalinen muokkaaminen on sallittua. Lopullisen kuvan resoluution tulee olla noin 300 dpi.

Arviointiperusteet: Arvioinnissa kiinnitetään huomiota piirustus- ja esitystaitoon sekä maiseman tilalliseen syvyysvaikutelmaan.

3)      Sisätilat

Adelund kuvaili myöhemmin muistelmissaan rakennuksen sisätiloja seuraavasti:

”…kun olimme puhdistaneet tilat pääosin niitä täyttäneestä lumesta, niin sisältä näkymä oli aivan poikkeuksellinen, sillä rakennuksen valtavista erilaisista ja -kokoisista kupolien valoaukoista, kupolien väleistä ja paikoitellen rikkoutuneista katon rakenteista tulvi sisään pieninä vanoina ulkopuolelta voimakasta päivänvaloa, joka korosti rakennuksen tilojen monimuotoisuutta ja niiden erilaisia munakennomaisia kattomuotoja.”

Piirrä ja/tai maalaa pystysuuntaiselle A3- kokoiselle paperille Adelundin kuvailema näkymä rakennuksen sisätiloista.

Skannaa tai valokuvaa piirustus- tai maalaus A3-kokoiseksi pdf-tiedostoksi. Piirustuksen/maalauksen digitaalinen muokkaaminen on sallittua. Lopullisen kuvan resoluution tulee olla noin 300 dpi.

Arviointiperusteet: Arvioinnissa kiinnitetään huomiota rakennuksen sisätilojen kuvaamistaitoon ja tilalliseen syvyysvaikutelmaan.

PALAUTUSOHJEET

Kevään 2020 yhteishaussa ennakkotehtävät palautetaan sähköisesti Opintopolkuun.

DIA-yhteisvalinta tulostaa palautetun pdf-tiedoston arvostelua varten, joten hakijan tulee palauttaa ennakkotehtävät ainoastaan sähköisessä muodossa.

Kaikille arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteisiin hakeville avautuu hakulomakkeelle liitepyyntö ennakkotehtävistä.  Ennakkotehtävät tulee kuvata ja/tai skannata ja tehdä niistä yksi kolmisivuinen pdf-muotoinen liitetiedosto. Tiedosto tulee nimetä muodossa sukunimi_etunimi.pdf.

Suositeltava tiedoston koko on 1-100 Mt tulostuksen helpottamiseksi (Opintopolkuun ladattavien tiedostojen maksimikoko on 1.0 Gt).

On suositeltavaa, että hakija tarkistaa tiedoston laadun tulostamalla sen ennen kuin lataa tiedoston Opintopolkuun. Hakija on vastuussa siitä, että hänen toimittamansa tiedosto on tarpeeksi laadukas arviointia varten.

Ennakkotehtävät tulee olla ladattuna ja hakemuksen lähetettynä hakuajan loppuun 1.4.2020 klo 15.00 mennessä (lähetyksen tulee olla valmis klo 14.59).

Huomioitavaa on, että hakuajan viimeisinä päivinä Opintopolussa voi olla ruuhkaa, mikä voi vaikuttaa järjestelmän kantokykyyn. On suositeltavaa, että ennakkotehtävät ladataan hyvissä ajoin, jotta tehtävät latautuvat varmasti ennen hakuajan päättymistä.

Valintakollegio arvioi ennakkotehtävät anonyymisti, joten kuviin ei saa kirjoittaa nimeä. Nimen kirjoittaminen näkyville tehtävään voi johtaa ennakkotehtävien hylkäämiseen.

Ennakkotehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty. Ennakkotehtävät tulee laatia itsenäisesti ja ilman ohjausta. Yliopiston henkilökunta ei tarkenna tehtäviä tai anna lisäohjeistusta tehtäviin liittyen.