Valintojen kehittäminen

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Koska muutokset tulevat voimaan?

Muutokset tulevat voimaan vuoden 2020 valinnassa. Yliopistot vahvistavat muutokset vuoden 2020 valintaperusteissa, jotka julkaistaan Opintopolussa viimeistään syksyllä 2019. Vuonna 2019 valintaprosessissa ei tapahdu merkittäviä muutoksia.

Mistä tiedän, että tuleeko minun osallistua matematiikan kokeeseen?

Hakijapalvelut tarkistavat kynnysehdon täyttymisen ja saat tiedon kynnysehdon täyttymisestä ennen matematiikan koetta. Mikäli olet epävarma siitä, tuleeko yo-arvosanasi täyttämään kynnysehtovaatimuksen, kannattaa varautua matematiikan kokeeseen osallistumiseen.

Mistä tiedän, että tuleeko minun osallistua luonnontieteen kokeeseen?

Luonnontieteen koe koskee vain maisema-arkkitehtuurin hakijoita. Mikäli olet hakenut maisema-arkkitehtuuriin, tarkista kynnysehtovaatimukset. Mikäli olet kirjoittanut yo-kokeessa maantieteen vähintään arvosanalla M, sinun ei tarvitse osallistua luonnontieteen kokeeseen. Hakijapalvelut tarkistavat kynnysehdon täyttymisen ja saat tiedon kynnysehdon täyttymisestä ennen luonnontieteen koetta. Mikäli olet epävarma siitä, että tuleeko yo-arvosanasi täyttämään kynnysehtovaatimuksen, kannattaa varautua luonnontieteen kokeeseen osallistumiseen.

Pitääkö minun palauttaa ennakkotehtävät?

Ennakkotehtävät ovat kaikille pakollinen osa valintaa. Ennakkotehtävät pitää aina palauttaa ja osa hakijoista karsiutuu pois ennakkotehtävien perusteella.

Voinko tulla valituksi yhteispistevalinnassa, jos olen kirjoittanut muita aineita, mutta en lainkaan matematiikkaa?

Voit tulla valituksi, kunhan käyt osoittamassa matematiikan osaamisesi arkkitehtimatematiikan kokeessa. Tällöin saat yhteispistevalinnassa pisteet muilta osin (äidinkieli + kolme parhaat pisteet tuottavaa arvosanaa muista aineista).

Voiko vanhan mallisesta reaalista saada pisteitä?

Ei voi. Yhteispistevalinnassa käytettävä pisteytysmalli on tehty opiskelijavalintojen uudistamishankkeen pisteytystyökalun pohjalta. Pisteytystyökalussa ei ole huomioitu vanhan mallista reaalikoetta.

Miten IB-, EB- ja RP/DIA -tutkinnot pisteytetään yhteispistevalinnassa?

EB-, IB- ja RP/DIA –tutkintojen osalta noudatetaan valtakunnallisen opiskelijavalintojen uudistamishankkeen suosituksia. Arkkitehtivalinnassa pisteytettävien aineiden vaadittavat tasot löytyvät hankkeen julkaisemasta muuntotaulukosta.

Taulukossa ei näy kaikkia aineita. Miten taulukosta puuttuvista aineista saa pisteitä?

DIA-yhteisvalinnassa on päätetty, että arkkitehtuurihakukohteiden yhteisvalinnassa ei anneta pisteitä uskonnosta, elämänkatsomustieteestä, terveystiedosta eikä lyhyestä kielestä.

Perustuuko arkkitehtimatematiikan koe lukion lyhyen vai pitkän matematiikan oppimäärään? Pärjääkö arkkitehtuurimatematiikan kokeessa lyhyellä matematiikalla?

Arkkitehtimatematiikan koe perustuu pitkään matematiikkaan, mutta kynnysehdon täyttymiseen vaadittava osaamistaso täyttyy myös lyhyen matematiikan tiedoilla. Muista tarkistaa matematiikan kynnysehto: jos kynnysehto täytyy kohdallasi, sinun ei tarvitse osallistua matematiikan kokeeseen.

Onko kuvaamataidon lukiodiplomista hyötyä arkkitehtivalinnassa?

Kuvaamataidon lukiodiplomista ei saa valinnassa pisteitä. Diplomin suorittaminen kuitenkin kehittää osaamista, josta on hyötyä piirustus- ja suunnittelukokeissa.