Todistusvalinnan pisteytys ei muutu vielä vuonna 2019. Vuoden 2019 todistuspisteytys on samanlainen kuin vuonna 2018. Löydät pisteytystaulukon DIA-yhteisvalinnan sivuilta: http://dia.fi/haluan-diplomi-insinoeoeriksi/valinta-alkupisteiden-perusteella/
Et voi. Vuoden 2019 valinnassa todistuksella voi tulla valituksi vain ensimmäiseen DIA-hakutoiveeseen. Ensimmäisen DIA-hakutoiveen rajaus poistuu todistusvalinnasta vuoden 2020 valintakierroksella.
DIA-yhteisvalinnassa on päätetty, että todistusvalinnassa ei anneta pisteitä muista reaaliaineista kuin fysiikasta tai kemiasta.
Fysiikka ja kemia ovat vaihtoehtoiset. Mikäli olet kirjoittanut sekä fysiikan että kemian, sinulle annetaan pisteet paremman arvosanan mukaan.
Hakukohdekohtaiset kynnysehdot julkaistaan viimeistään syksyllä 2019, kun yhteishaun 2020 valintaperusteet julkaistaan Opintopolussa.
Ei. Kynnysehto määrää sen, pääsetkö mukaan todistusvalintaan. Todistuspisteytyksessä huomioidaan sinulle paremmat pisteet tuottava arvosana. Jos olet siis kirjoittanut kemiasta paremman arvosanan kuin fysiikasta, saat pisteet kemian arvosanan mukaisesti. Sinun tulee kuitenkin ylittää fysiikan kynnysehto, jotta sinut huomioidaan todistusvalinnassa.
Taulukon mukaisella pisteytyksellä tasapisteisiin osuvat vain sellaiset hakijat, jotka ovat kirjoittaneet samoista aineista samat arvosanat. Tasapistetilanteissa hakijoilta tarkistetaan pitkän kielen arvosana ja hakijat laitetaan järjestykseen pitkän kielen arvosanan perusteella.
Kyllä
Et menetä. Voit mennä valintakokeeseen yrittämään ylempää kohdetta ja jos valintakoe epäonnistuu, voit ottaa vastaan alemmasta hakutoiveesta tarjotun opiskelupaikan. Mikäli tulet valintakoemenestyksen perusteella valituksi ensimmäiseen hakutoiveeseesi, et voi enää ottaa vastaan kolmannen hakutoiveen paikkaa.
Voit tulla valituksi valintakokeen kautta.
Voit tulla valituksi valintakokeen kautta.
Saat tiedon todistusvalinnan tuloksista ennen valintakoetta. Mikäli tulet todistusvalinnassa valituksi mieleiseesi hakukohteeseen, sinun ei tarvitse osallistua valintakokeeseen. Mikäli sinulle ei tarjota opiskelupaikkaa todistusvalinnassa, sinun on osallistuttava valintakokeeseen.
Vanhan mallinen reaalikoe (ennen 2006 kirjoitettu) ei rajaa sinua pois todistusvalinnasta, mutta vanhasta reaalista ei anneta todistusvalinnassa pisteitä. Voit silti saada pisteitä pitkästä matematiikasta ja äidinkielestä, ja tulla valituksi, mikäli täytät hakukohdekohtaisen kynnysehdon ja pisteesi riittävät opiskelupaikkaan.
Todistusvalinnassa huomioidaan myös ennen vuotta 1989 yo-tutkinnon suorittaneet hakijat, mutta vain uuden mallisen fysiikan tai kemian reaalista voi saada pisteitä. Voit kuitenkin saada pisteitä pitkästä matematiikasta ja äidinkielestä ja tulla näiden perusteella valituksi, mikäli täytät kynnysehdon ja pisteesi riittävät valintaan. Huomaathan, että ennen vuotta 1989 suoritettujen yo-tutkintojen tietoja ei saada sähköisesti, joten sinun tulee toimittaa vaadittavat liitteet tutkinnostasi dia.fi -sivuilla annettujen ohjeiden mukaisesti.
Valintakoe perustuu lukion opetussuunnitelman (LOPS 2016) mukaisiin pitkän matematiikan, fysiikan ja kemian pakollisiin ja valinnaisiin kursseihin sekä mahdolliseen kokeessa jaettavaan materiaaliin.
Vuoden 2019 aikataulut löydät täältä: https://dia.fi/aikataulut/. Vuoden 2020 tarkemmat aikataulut eivät ole vielä tiedossa, mutta todistusvalinnan tulokset julkaistaan ennen valintakoetta.
Todistusvalinta koskee kaikkia kynnysehdot täyttäviä hakijoita. Todistusvalinnassa ensikertalaisille varataan sama määrä aloituspaikkoja kuin muissakin väylissä, mutta toditusvalintaa ei ole rajattu pelkästään ensikertalaisiin.
DIA-yhteisvalinta selvittää mahdollisuutta sähköiseen pääsykokeeseen, mutta toistaiseksi pääsykokeet tehdään paperilla.