Hae arkkitehdiksi
Tältä sivulta löydät tietoa arkkitehtuurin hakukohteiden valintatavoista, ennakkotehtävästä ja valintakokeista.
Suomessa arkkitehtuuria voi opiskella kolmessa yliopistossa: Aalto-yliopistossa, Oulun yliopistossa ja Tampereen yliopistossa. Maisema-arkkitehdiksi voi opiskella vain Aallossa. Tutkinto mahdollistaa monipuolisen ja luovan uran, jossa yhdistyvät tiede, taide ja tekniikka. Arkkitehdit ovat osaltaan mukana ratkaisemassa isoja maailmanlaajuisia haasteita, jotka liittyvät esimerkiksi kaupungistumiseen, ilmastonmuutokseen ja biodiversiteettiin.
Arkkitehdit ovat töissä joko yksityisissä suunnittelutoimistoissa tai julkisella sektorilla valtion tai kuntien palveluksessa. Ala tarjoaa paljon mielenkiintoisia mahdollisuuksia: arkkitehdit suunnittelevat paitsi uusia rakennuksia myös kokonaisia kaupunkitiloja, yhdyskuntia ja miljöitä sekä vanhojen rakennusten korjauksia. He tekevät töitä myös koulutuksen, tutkimuksen ja kulttuurin aloilla.
Arkkitehdin opintopolku koostuu ensin tekniikan kandidaatin tutkinnosta, joka on 180 opintopisteen laajuinen. Tämän jälkeen voi jatkaa 120 opintopisteen laajuisiin maisteriopintoihin. Arkkitehdin tutkinto antaa pätevyyden arkkitehdin ammattiin sekä kattavan ymmärryksen arkkitehtuurin kentästä. Arkkitehtuurin korkeimpana tasona on mahdollista suorittaa myös tekniikan tohtorin tutkinto.
Maisema-arkkitehtuurin opiskelija saa valmistuttuaan maisema-arkkitehdin pätevyyden ja valmiudet jatkaa tohtoriohjelmaan. Maisema-arkkitehdiksi valmistuneet voivat edetä urallaan tärkeisiin päätöksentekoasemiin esimerkiksi kaavoituksen, maisemasuunnittelun ja kaupunkirakentamisen aloilla.
Arkkitehtuurin laitos on kansainvälisesti arvostettu opetus- ja tutkimusyksikkö, joka suuntautuu tulevaisuuden rakentamisen haasteisiin ja toisaalta nojaa Suomen maineikkaaseen arkkitehtuuriperintöön. Vuosikymmenten ajan korkealaatuinen arkkitehtuuriopetuksemme on ylläpitänyt tiiviitä yhteyksiä arkkitehtitoimistojen käytännön suunnittelutyöhön.
Meille arkkitehtuuri on taidetta, joka edellyttää ammatillisten käytäntöjen oppimista, yksilöllistä taiteellista kehitystä ja teknistä sekä taloudellista tietämystä rakentamisesta. Koulutamme kriittisiä ajattelijoita, jotka kantavat vastuuta sosiaalisesti, kulttuurisesti ja ekologisesti kestävän rakennetun ympäristön suunnittelusta ja tutkimuksesta.
Maisema-arkkitehtuuri on monitieteellinen ala, jossa suunnitellaan ulkotiloja, niiden rakentamista ja hoitoa kaikissa mittakaavoissa. Maisema-arkkitehtuuri yhdistää taiteen, luonnontieteiden ja tekniikan osaamista. Esteettisyys, ekologisuus ja toiminnallisuus ovat maisema-arkkitehtuurin perusarvoja. Tavoitteena on tuottaa hyvää ja kestävää ympäristöä ja yhdyskuntia.
Katso hakukohteet ja lue lisää koulutuksesta Opintopolku.fi-sivuilla:
Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikössä opiskelee arkkitehdiksi 300 suomalaista ja kansainvälistä tutkinto-opiskelijaa. Arkkitehtuurin opetuksen ja tutkimuksen erityisalana on muuttuva pohjoinen rakennettu ympäristö. Opetus- ja tutkimusvastuu jakautuu neljän aineryhmän kesken, jotka ovat arkkitehtuurin historia ja korjaussuunnittelu, nykyaikainen arkkitehtuuri, rakennussuunnittelu ja yhdyskuntasuunnittelu.
Katso hakukohde ja lue lisää koulutuksesta Opintopolku.fi-sivuilla:
Arkkitehdit ovat avainasemassa ratkomassa rakennetun ympäristön yhä monimutkaisempia haasteita, jotka liittyvät mm. digitalisaatioon, globalisaatioon ja kaupungistumiseen sekä energiankäyttöön, ilmastonmuutokseen ja niukkeneviin luonnonvaroihin. Arkkitehtien asema Suomessa on merkittävä, sillä rakennettu ympäristö on suomalaisen hyvinvoinnin ja kilpailukyvyn perusta, joka muodostaa yli 70 prosenttia Suomen kiinteästä kansallisvarallisuudesta.
Opinnoissa yhdistyvä teoria ja käytäntö. Luova suunnittelutaidon kehittäminen on keskeisessä asemassa koulutuksessa. Arkkitehtikoulun opiskelijat ja henkilökunta muodostavat tiiviin yhteisön, jossa opiskelu on mukavaa ja välitöntä. Tampereen Arkkitehtikilta auttaa sinua tutustumaan tuleviin kollegoihisi niin opiskeluiden ohessa kuin vapaa-ajallakin. Noin 70 ulkomaalaista arkkitehtuurin vaihto- ja tutkinto-opiskelijaa opiskelee vuosittain Hervannan kampuksella, mikä takaa kansainvälisen oppimisympäristön .
Arkkitehdin tutkinto antaa sekä arkkitehdin ammattipätevyyden, että laaja-alaisen tietämyksen arkkitehtuurin alasta, jossa tiede taide ja tekniikka yhdistyvät. Suuri osa arkkitehdeistä työskentelee yrityksissä tai yrittäjänä, mutta myös julkinen sektori on merkittävä työllistäjä. Suomessa arkkitehdit ovat perinteisesti työskennelleet pääosin suunnittelutehtävissä, mutta viime vuosina tehtäväkenttä on laajentunut mm. ympäristö-, kiinteistö-, opetus- ja kulttuurialalle. Suunnittelutehtävissä painopiste on siirtynyt uudisrakentamisesta korjausrakentamiseen.
Katso hakukohde ja lue lisää koulutuksesta Opintopolku.fi-sivuilla:
Tältä sivulta löydät tietoa arkkitehtuurin hakukohteiden valintatavoista, ennakkotehtävästä ja valintakokeista.
Tältä sivulta löydät tietoa hakemisesta, liitteistä ja aikatauluista.