Ansök till diplomingenjör
På den här sidan hittar du antagningssätten för diplomingenjörsutbildning.
Ansökan till finsk- och svenskspråkiga utbildningar sker via Studieinfo i vårens andra gemensamma ansökan till högskolor. Du kan söka till högst sex olika ansökningsmål. Ansökningsmålen ska prioriteras på ansökningsblanketten så att du som första ansökningsönskemål placerar den utbildning som du helst vill bli antagen till. Tänk noggrant igenom ordningsföljden, eftersom du endast blir antagen till den utbildning som du prioriterat högst och som din antagningsframgång räcker till.
På Studieinfos webbsidor hittar du mera information om att fylla i ansökningsblanketten.
Ansökningstiden i vårens andra gemensamma ansökan är 11.3−25.3.2025 kl. 15.00.
Se noggrannare uppgifter om tidsfristerna för att lämna in bilagor.
Alla sökande måste uppfylla kravet för allmän högskolebehörighet samt universitetets språkkrav. Dessutom måste du uppfylla de andra förutsättningarna som beror på ansökningssätt och ansökningsmål.
Läs mera om att söka till diplomingenjörsutbildning och arkitektutbildning.
Du kan söka ifall du har avlagt eller under ansökningsvåren avlägger
eller
Du ska visa dina språkkunskaper på det sätt som ansökningsmålen förutsätter. Sätten att visa språkkunskaper varierar vid olika universitet. Du får ett meddelande på ansökningsblanketten i Studieinfo om du måste lämna in bilagor för att visa dina språkkunskaper.
Av sökande till ansökningsmålen för Östra Finlands universitet, Jyväskylä universitet, LUT-universitetet, Uleåborgs universitet, Tammerfors universitet, Åbo universitet och Vasa universitet krävs tillräckliga språkkunskaper i finska.
Av sökande till ansökningsmålen vid Aalto-universitetet krävs tillräckliga språkkunskaper i finska eller svenska och av sökande till ansökningsmålen vid Åbo Akademi krävs språkkunskaper i svenska.
Mera information om att visa språkkunskaper finns på universitetenas egna webbsidor:
Du får ett meddelande på ansökningsblanketten i Studieinfo om du måste lämna in bilagor för att visa din högskolebehörighet.
Universitetet får uppgift om din examen direkt från studieregistret om du avlägger följande examen under ansökningsvåren eller om du har avlagt
Om du visar din högskolebehörighet på något annat sätt än det som nämns ovan, kontrollera vilka bilagor du ska lämna in och när.
Finländsk studentexamen
International Baccalaureate (IB-examen)
European Baccalaureate (EB-examen)
Reifeprüfung (RP) eller Deutsches Internationales Abitur (DIA)-examen
Cambridge Advanced International Certificate of Education (AICE)-examen
Yrkesinriktad grundexamen
Yrkesexamen eller specialyrkesexamen
Yrkesinriktad examen på skolnivå, examen på institutsnivå eller yrkesinriktad examen på högre nivå som avlagts i Finland
Utländsk högskolebehörighet
Högskoleexamen avlagd i Finland eller studierätt till universitetsexamen i Finland
Om du inte har avlagt en examen som nämns ovan och som ger allmän högskolebehörighet, kan du påvisa din behörighet genom en avlagd högskoleexamen eller beviljad studierätt till universitetsexamen.
Utländsk högskoleexamen
Om du inte har avlagt en examen som nämns ovan och som ger allmän högskolebehörighet, kan du påvisa din behörighet genom en avlagd högskoleexamen.
Intyg över tävlingsframgång
Alla bilagor ska vara på finska, svenska eller engelska. Ifall de ursprungliga dokumenten har beviljats på något annat språk ska du också lämna in officiella översättningar.
En översättning är officiell om den har gjorts av den högskola som beviljat examen eller av en auktoriserad översättare. En översättning som gjorts av en auktoriserad översättare ska vara försedd med översättarens stämpel och underskrift.
Lämna in skannade kopior av de officiellt bestyrkta översättningarna i original. Utöver översättningen ska du lämna in officiellt bestyrkta kopior av originaldokumenten på originalspråket. Det räcker inte med enbart översättningen.
Utbildningsstyrelsen upprätthåller ett register över auktoriserade översättare i Finland.
Om du är flykting eller i ställning som kan jämställas med en flykting eller asylsökande i Finland, och du inte kan bevisa din högskolebehörighet med dokument, kan universitetet kalla dig till urvalsprov. Lämna in en pålitlig utredning om examen som visar behörighet och en tilläggsutredning om varför dokumenten inte finns att få. Lämna också in ett myndighetsbeslut över din flyktingstatus (asylbeslut eller uppehållstillstånd på grund av skydd eller intyg över pågående ansökningsprocess för asyl). Vi avgör på basis av utredningen om du är ansökningsbehörig.
Beakta att du också måste fylla i en ansökan i den gemensamma ansökan till högskolor i Studieinfo samt kontakta oss på e-postadressen ansokningsservice@aalto.fi före ansökningstiden för den gemensamma ansökan tar slut den 25.3.2025 kl. 15.00. Skicka dokumenten som krävs senast 1.4.2025 kl. 15.00. Vi bedömer din behörighet när vi har mottagit din ansökan och dokumenten som krävs inom de utsatta tiderna.
För mera information, kontakta ansokningsservice@aalto.fi.
Resultaten av betygsintagningen i vårens andra gemensamma ansökan till högskolorna publiceras senast den 26 maj 2025 och övriga resultat senast den 3 juli 2025.
Om du beviljas en studieplats får du information om det per e-post. Om du vill ha den erbjudna studieplatsen ska du ta emot den inom utsatt tid, annars förlorar du den.
Du kan endast ta emot en studieplats på en utbildning som leder till högskoleexamen och som börjar samma termin. Att ta emot studieplatsen är bindande och du kan inte återkalla eller ändra det senare. När du tar emot en studieplats annulleras alla övriga ansökningsmål automatiskt.
Om du söker i olika antagningar och blir erbjuden flera studieplatser, kan du endast ta emot en studieplats som leder till finländsk högskoleexamen. Bestämmelsen om en högskoleplats omfattar alla utbildningar som leder till högskoleexamen vid universitet och yrkeshögskolor i Finland.
Läs mer om mottagande av studieplats på Studieinfo.fi.
Om du blivit villkorligt antagen innebär det att
Under rubriken Bilagor ser du sista datumet för inlämning av det slutliga examensbetyget. Du hittar anvisningar för officiellt bestyrkta kopior på universitetens egna sidor.
Du kan begära om omprövning ifall du anser att antagningsbeslutet är felaktigt. Syftet med det skriftliga omprövningsförfarandet är att ge den sökande en möjlighet att hänvisa till ett eventuellt fel i beslutsfattandet för att få ett felaktigt beslut korrigerat.
Noggrannare uppgifter om att begära omprövning för ansökningsmål i den gemensamma DIA-antagningen läggs upp senare.
Anvisningar för begäran om omprövning på universitetens webbsidor:
Aalto-universitetet
Itä-Suomen yliopisto
Jyväskylän yliopisto
LUT-yliopisto
Oulun yliopisto
Tampereen yliopisto
Turun yliopisto
Vaasan yliopisto
Åbo Akademi
På den här sidan hittar du antagningssätten för diplomingenjörsutbildning.
På den här sidan finns antagningssätten för arkitektur samt info om förhandsuppgiften och urvalsprov.