Taustaelementti

Valinta arkkitehtuurin hakukohteisiin

Yhteisvalinnan kautta saat opiskeluoikeuden sekä tekniikan kandidaatin että ylempään arkkitehdin tai maisema-arkkitehdin tutkintoon. Arkkitehtikoulutusta tarjoavat Aalto-yliopisto Espoossa, Oulun yliopisto ja Tampereen yliopisto. Kaikkiin näiden yliopistojen arkkitehtihakukohteisiin voit hakea yhteisvalinnalla: samalla hakemuksella ja samoilla valintakokeilla.

Arkkitehtuurin hakukohteita on yhteensä 4.

Voit hakukohteestasi riippumatta osallistua arkkitehtuurin valintakokeisiin millä tahansa kolmesta koepaikkakunnasta (Espoo, Oulu, Tampere); vaikka hakisit opiskelemaan arkkitehtuuria vain Tampereelle, voit osallistua kokeisiin Espoossa tai Oulussa. Koepaikkakunta valintaan hakulomakkeella Opintopolussa ja valinta on sitova.

Arkkitehtuurin valinnat ovat monivaiheiset:

  • Ennakkotehtävät julkaistaan helmikuussa ja sinun tulee laatia ennakkotehtävät itsenäisesti ja palauttaa ne sähköisesti Opintopolkuun annettuun määräaikaan mennessä ohjeiden mukaisesti.
  • Ennakkotehtävien arvostelun jälkeen sinulle ilmoitetaan, oletko päässyt jatkoon vai karsiutunut ennakkotehtävien perusteella.
  • Jos olet päässyt jatkoon, tulee sinun osallistua piirustus- ja suunnittelukokeisiin.
  • Jos et täytä matematiikan kynnysehtoa ylioppilastutkinnon matematiikan arvosanan perusteella, tulee sinun osallistua arkkitehtuurin matematiikan kokeeseen.
  • Jos haet maisema-arkkitehtuurin hakukohteeseen, etkä täytä luonnontieteen kynnysehtoa maantieteen ylioppilastutkinnon arvosanan perusteella, tulee sinun osallistua luonnontieteen kokeeseen.

Ensimmäistä opiskelupaikkaa hakevien kiintiö on arkkitehtikoulutuksen hakukohteissa 50 %.

Nuori arkkitehti työssään
Taustalementti
Taustalemenetti

ENNAKKOTEHTÄVÄT 2024
Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteet

Arkkitehtuurin ennakkotehtävät 2024 (PDF)
Architecture preliminary assignments 2024 (PDF)

“Kruksit, epiikit ja vertit featherbagit”

Ulkokiipeily on monipuolinen harrastus: yksi nauttii kiipeilystä fyysisenä ponnistuksena ulkoilmassa, toinen adrenaliinipuuskasta ja kolmas näistä yhdessä. Köysikiipeily on myös sosiaalinen harrastus, sillä sitä ei voi harrastaa ilman kaveria köyden toisessa päässä.
(Lähde: Luontoon.fi -sivusto)

Uusinta uutta kiipeilyrintamalla ovat luonnonpaikkoihin tehdyt kiipeilyseinärakennelmat. Niissä lähes pystysuoriin ja hieman polveileviin kallioseiniin tukeutuu kiinnostavista materiaaleista rakentuvia pintoja, joiden kiipeilystä ei ”krukseja ja epiikkejä” puutu. Ulkona kun ollaan, rakennelman huipulta avautuu aina huikeat näkymät.

Tehtävä A

Pienoismalli

Suunnittele ja toteuta pienoismalli edellä kuvatun kaltaisesta kiipeilyseinästä.

Tarjolla kiipeilyseinän pienoismallin rakennusmateriaaleiksi on ruudukossa*) esitetyt yhdeksän tuoteryhmää, joista sinun tulee valita käyttöösi neljä. Saat käyttää näiden neljän tuoteryhmän tuotteita niin monta kappaletta kuin haluat. Lopullisessa rakennelmassa tuotteiden tulee olla tunnistettavissa.

Kiipeilyseinän pienoismallin korkeus on noin 42–45 cm. Mittakaavahenkilö, jonka liität kuvaustilanteessa valmiin pienoismallin yhteyteen, on 3–4 cm:n pituinen.

Vinkki pienoismallin rakentamiseen. Voit käyttää kiipeilyseinän pienoismallin tukena tuolia, sillä pienoismallin korkeus on sama kuin tuolin istuinosan etäisyys lattiasta. Suojaa tuoli ”huputtamalla” se mustalla jätesäkillä. Voit kuvitella, että mustalla jätesäkillä peitetty tuoli kuvaa polveilevaa kallioseinää, johon kiipeilyseinä tukeutuu.

Valokuva 1. Valokuvaa pienoismalliin käyttämäsi tuotteet ennen pienoismallin rakentamista mustaa taustaa vasten.

Valokuva 2. Valokuvaa pienoismalli sen ollessa rakenteilla, noin puolivalmiina.

Valokuva 3. Kuvaa pienoismalli valmiina; muista sijoittaa mittakaavahenkilö kiipeilyseinän tuntumaan.

Noudata lopussa olevia valokuvausohjeita.

Tehtävä B

Piirrä ja/tai maalaa ”spottaajan” silmin näkymä, kun hän katsoo ylös rakennelman yläosassa olevan kiipeilijän suuntaan. Älä esitä piirroksessa kiipeilijää.

Tehtävä C

Kiipeilijä on juuri kiivennyt rakennelman huipulle. Piirrä ja/tai maalaa kiipeilijän silmin näkymä alaviistoon, jossa näkyy rakennelman pinnan polveilevaa muotoa sekä ympäröivää metsäistä kalliomaisemaa.


Kiipeilysanastoa

epiikki
nousu tai kiipeilyreissu, josta kehkeytyy uhkaava seikkailu ja selviytymiskoettelemus; loppu hyvin, kaikki hyvin

kruksi
reitin vaikein kohta

vertti
pystysuora, vertikaali

featherbag
yligreidattu reitti, ts. vaikeusaste yläkanttiin

spottaaja
henkilö, joka seisoo maassa kädet pystyssä valmiina pyydystämään putoavan kiipeilijän

Kiipeilysanaston lähde:
Tietovakka (2023) Luomukiipeilyn sanasto


*) Tarjolla olevat tuoteryhmät, joista sinun tulee valita käyttöösi neljä tuoteryhmää:

Kirkas muovinen purkinkansiMonta pystysuorassa olevia pahvisia juomapillejäPino valkoisia leipäpussin sulkijoita

Kirkkaita muovisia purkinkansia           Pahvisia juomapillejä       Leipäpussin (tai vastaavan) sulkijoita
(viili- tai vastaavan purkin kansia)

Lähikuva paperisista ilmaisjakelulehdistäValkoinen metallinen purkin kansiEri muotoisia ja kokoisia paperiliittimiä

Paperisia ilmaisjakelulehtiä            Metallisia purkin kansia      Paperiliittimiä

Puisia jäätelötikkuja vierekkäin ja ristissäKartonkipakkaus jonka sisällä useampia taiteltuja kartonkipakkauksiaLähikuva appelsiinista

Jäätelötikkuja                                 Leikeltyjä ja/tai taiteltuja kartonkipakkauksia    Appelsiininkuoria

Tehtävien A, B ja C toteutus

(yhteensä viisi A3-kokoista pdf-sivua)

Viisi suorakulmiota päällekkäin pystysuorassa. Niiden sisällä seuraavat tekstit: A1 (Valokuva 1), A2 (Valokuva 2), A3 (Valokuva 3), B ja C.
Liitä tehtävät A, B ja C (yhteensä viisi kuvaa) yhdeksi viisisivuiseksi pdf-tiedostoksi. Kuvien digitaalinen muokkaaminen on sallittua. Lopullisen kuvan resoluution tulee olla noin 300 dpi (max. 600 dpi).

 

Kuvausohje, Tehtävä A

Valokuvaa pienoismalli ohjeen mukaan mustaa taustaa vasten.

Piirroskuva, jonka keskiössä tuoli. Kuvassa näytetään miten musta tausta laitetaan tuolin taakse. Edessä on kuva lampusta ja teksti "valonlähde kuvan ulkopuolella". Tuolin alapuolella on teksti "kuvattava kohde eli mustalla jätesäkillä peitettyyn tuoliin tukeutuva kiipeilyseinä. - muista myös mittakaavahenkilö".

Arviointiperusteet

Tehtävä A. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota luovaan tehtävän ratkaisuun, kiipeilyseinärakennelman kiinnostavuuteen ja siisteyteen sekä valittujen materiaalien oivaltavaan ja monipuoliseen käyttöön.

Tehtävä B. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota näkymän tilalliseen syvyysvaikutelmaan sekä piirustus- ja/tai maalaus- ja esitystaitoon.

Tehtävä C. Arvioinnissa kiinnitetään huomiota tilalliseen syvyysvaikutelmaan, paikan kuvaamistaitoon, tunnelmaan sekä piirustus- ja/tai maalaus- ja esitystaitoon.

Palautusohjeet

Ennakkotehtävät palautetaan sähköisesti Opintopolkuun. Kaikille arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteisiin hakeville avautuu hakulomakkeelle liitepyyntö ennakkotehtävistä. Ennakkotehtävät tulee kuvata ja/tai skannata ja tehdä niistä yksi viisisivuinen pdf-muotoinen liitetiedosto. Tiedosto tulee nimetä muodossa sukunimi_etunimi.pdf. Suositeltava tiedoston koko on 1-100 Mt (Opintopolkuun ladattavien tiedostojen maksimikoko on 1.0 Gt). Hakija on vastuussa siitä, että hänen toimittamansa tiedosto on tarpeeksi laadukas arviointia varten.

Hakemus Opintopolussa (kevään 2. yhteishaku) tulee olla lähetettynä hakuajan loppuun mennessä 27.3.2024 klo 15.00 (lähetyksen tulee olla valmis klo 14.59). Ennakkotehtävät tulee olla ladattuna hakemukselle liitteiden toimittamisen määräaikaan mennessä 3.4.2024 klo 15.00 (lähetyksen tulee olla valmis klo 14.59). Huomioithan, että Opintopolussa voi olla ruuhkaa hakuajan ja liitteiden toimittamisen määräajan viimeisinä päivinä, mikä voi vaikuttaa järjestelmän kantokykyyn. On suositeltavaa, että lataat ennakkotehtävät hyvissä ajoin, jotta tehtävät varmasti latautuvat ennen liitteiden toimittamisen määräajan päättymistä.

Valintakollegio arvioi ennakkotehtävät anonyymisti, joten älä kirjoita kuviin nimeäsi; nimen kirjoittaminen näkyville tehtävään voi johtaa ennakkotehtävien hylkäämiseen. Ennakkotehtävät arvioidaan asteikolla hyväksytty/hylätty eikä ennakkotehtävistä anneta palautetta. Ennakkotehtävien arvioinnista voi tehdä oikaisuvaatimuksen vasta kevään toisen yhteishaun tulosten julkaisun jälkeen.

Tärkeää! Ennakkotehtävät ovat valinnan ensimmäisenä vaiheena osa valintaprosessia. Hakijan tulee tehdä ne itsenäisesti ja ilman ohjausta. Yliopiston henkilökunta ei tarkenna tehtäviä tai anna lisäohjeistusta tehtäviin liittyen.

Yhteispistevalinnassa valinta tapahtuu todistuspisteiden ja piirustus- ja suunnittelukokeen pisteiden perusteella. Hakukohteen aloituspaikoista 80 % täytetään yhteispistevalinnassa.

Olet mukana yhteispistevalinnassa, jos olet suorittanut aiemmin tai suoritat hakukeväänä 2024

  • suomalaisen ylioppilastutkinnon,
  • IB-tutkinnon,
  • EB-tutkinnon tai
  • RP- tai DIA-tutkinnon Suomessa.

Yhteispistevalinnassa huomioidaan suomalaisen ylioppilastutkinnon 14.5.2024 mennessä suorittaneet. EB-, IB-, RP-, tai DIA-tutkinnot huomioidaan, mikäli tarvittavat liitteet on toimitettu määräaikaan mennessä.

Katso liitteiden toimittamisen määräajat ja lisätiedot liitteiden toimitustavoista.

Jos olet IB- tai EB-hakija ja valmistut kesällä 2024, valintasi on ehdollinen siihen asti, kunnes olet toimittanut virallisen tutkintotodistuksesi ja tiedon lopullisista arvosanoistasi. Jos lopulliset arvosanasi ovat alemmat kuin ennakkoarviossa, eivätkä uudelleen lasketut pisteesi riitä hyväksytyksi tulemiseen, perutaan opiskelupaikka. Jos lopulliset pisteesi ovat korkeammat kuin ennakkoarvion perusteella saamasi, voit tulla hyväksytyksi myös ylemmälle hakutoiveelle, johon ennakkoarvion mukaiset pisteesi eivät riittäneet.

Valinta tapahtuu todistuspisteiden (161,0) ja piirustus- ja suunnittelukokeen pisteiden (216,0) perusteella, jolloin yhteispistevalinnan maksimipistemäärä on 377,0.

Piirustus- ja suunnittelukoe

Piirustus- ja suunnittelukokeella pyritään arvioimaan hakijan värien käyttöä, sommittelua, muotojen piirtämistä, tilan ja mittasuhteiden hahmotusta sekä luovaa ongelmanratkaisukykyä.

Piirustus- ja suunnittelukokeessa on kuusi (6) tehtävää ja tehtäväkohtainen pistemäärä on 24-60 pistettä. Sinun on mahdollista tulla hyväksytyksi vain, jos saat vähintään 96,00 pistettä. Piirustus- ja suunnittelukokeen maksimipistemäärä on 216,00.

Sinun tulee tämän lisäksi täyttää matematiikan kynnysehto ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteessa myös luonnontieteen kynnysehto.

Pisteytettävät aineet

Todistuspisteitä laskettaessa huomioidaan äidinkielen ja matematiikan arvosanat sekä kolme muuta parhaat pisteet tuottavaa ainetta. Jos olet kirjoittanut kaksi pitkää kieltä, voidaan molemmat huomioida pisteitä laskettaessa. Todistuspisteet lasketaan alla olevan taulukon mukaisesti niin, että todistuksesta saatava maksimipistemäärä on 161,0.

Jos olet suorittanut useamman pisteitä tuottavan tutkinnon tai niiden osia (YO, EB, IB, DIA/RP), voidaan tutkintoja/tutkinnon osia yhdistää yhteispistevalinnassa niin, että sinulta otetaan huomioon parhaat pisteet tuottava yhdistelmä.

  • Jos suoritat suomalaisen ylioppilastutkinnon keväällä 2024, tulee ylioppilastietojen olla ylioppilasrekisterissä 14.5.2024 mennessä.
  • Jos suoritat IB-tutkinnon kesällä 2024, lasketaan pisteesi Candidate Predicted Grades -ennakkoarvosanojen perusteella.
  • Jos suoritat EB-tutkinnon kesällä 2024, lasketaan pisteesi alustavasta arvosana-arviosta (kirjalliset osakokeet)

KAIKILTA HUOMIOITAVAT AINEET

Ylioppilastutkinnon arvosana L E M C B A
Äidinkieli (myös S2/R2) 33,0 27,5 22,0 16,5 11,0 5,5
Matematiikka, pitkä 39,7 33,1 26,4 19,8 13,2 6,6
Matematiikka, lyhyt 28,3 23,6 18,9 14,1 9,4 4,7

 

Lisäksi huomioidaan kolme parhaat pisteet tuottavaa arvosanaa seuraavista:

Ylioppilastutkinnon arvosana  L  E  M  C  B  A
Biologia 26,8 22,4 17,9 13,4 8,9 4,5
Filosofia 16,0 13,3 10,7 8,0 5,3 2,7
Fysiikka 31,7 26,5 21,2 15,9 10,6 5,3
Historia 19,6 16,3 13,1 9,8 6,5 3,3
Kemia 26,8 22,4 17,9 13,4 8,9 4,5
Kieli, keskipitkä 25,1 20,9 16,8 12,6 8,4 4,2
Kieli, pitkä 28,3 23,6 18,9 14,1 9,4 4,7
Maantiede 22,0 18,3 14,7 11,0 7,3 3,7
Psykologia 24,6 20,5 16,4 12,3 8,2 4,1
Yhteiskuntaoppi 16,0 13,3 10,7 8,0 5,3 2,7

Ennen vuotta 2006 suoritettua ylioppilastutkinnon reaalikoetta ei huomioida.
Jos olet suorittanut samassa aineessa eritasoiset kokeet (esim. pitkä ja lyhyt matematiikka), huomioidaan paremmat pisteet antava suorituksesi.

 

Tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavasti:

  1. Hakijoiden suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  2. Hakijoiden toiseksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  3. Hakijoiden kolmanneksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  4. Hakijoiden neljänneksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  5. Hakijoiden viidenneksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  6. Hakijoiden kuudenneksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä

Mikäli nämä tasapistesäännöt eivät riitä hakijoiden erottelemiseen, hyväksytään kaikki hyväksymisrajalla tasapistetilanteessa olevat.

 

Kansainvälisten ylioppilastutkintojen arvosanat rinnastetaan ylioppilastutkinnon arvosanoihin seuraavasti:

Ylioppilastutkinnon arvosana L E M C B A
EB (2021 tai myöhemmin)  10-9,00 8,99-8,00 7,99-7,00 6,99-6,00 5,99-5,50 5,49-5,00
EB (2020 tai aiemmin) 10-9,00 8,99-8,00 7,99-7,00 6,99-6,00 5,99-5,00 4,99-4,00
IB 7 6 5 4 3 2
DIA/RP 15-13 12-10 9-8 7 6-5 4

 

Kansainvälisistä ylioppilastutkinnoista rinnastetaan pitkään matematiikkaan seuraavat tasot:

Ylioppilastutkinto Pitkä matematiikka
EB-tutkinto pitkä matematiikka (5 h/vko)
IB-tutkinto (2021 tai myöhemmin) analysis and approaches HL
  analysis and approaches SL
  applications and interpretation HL
IB-tutkinto (2020 tai aiemmin) further mathematics
mathematical methods
mathematics HL
mathematics SL
RP-/DIA-tutkinto pitkä matematiikka (suoritettu osana tutkintoa)

 

Kansainvälisistä ylioppilastutkinnoista rinnastetaan lyhyeen matematiikkaan seuraavat tasot:

Ylioppilastutkinto Lyhyt matematiikka
EB-tutkinto lyhyt matematiikka (3 h/vko)
IB-tutkinto (2021 tai myöhemmin) applications and interpretation SL
IB-tutkinto (2020 tai aiemmin) mathematical studies
RP-/DIA-tutkinto matematiikka vastaavuustodistuksesta

 

Kansainvälisten ylioppilastutkintojen kielten arvosanat rinnastetaan yo-tutkintojen arvosanoihin seuraavasti:

Ylioppilastutkinto Äidinkieli  Kieli, pitkä Kieli, keskipitkä
EB L1-kieli L2-kieli, ONL (ohter national language)  L3-kieli
IB A-kieli B-kieli  
DIA/RP Äidinkieli suomi tai saksa (ei sama kuin äidinkieli), englanti B1-kieli

 

Valintakoevalinnassa valinta tapahtuu piirustus- ja suunnittelukokeen pisteiden perusteella. Hakukohteen aloituspaikoista 20 % täytetään valintakoevalinnassa.

Jos saavutat yleisen yliopistokelpoisuuden viimeistään keväällä 2024, olet hakukelpoinen valintakoevalinnassa. Lue lisää yleisestä yliopistokelpoisuudesta.

Jos suoritat IB- tai EB- tutkinnon kesällä 2024 ja tulet hyväksytyksi, on valintasi ehdollinen siihen saakka, kunnes toimitat tiedot lopullisista arvosanoistasi. Jos hakukelpoisuuden antava tutkintosi ei valmistu tai jos et toimita vaadittuja dokumentteja annettuun määräaikaan mennessä, voidaan valintapäätös perua.

Valinta tapahtuu piirustus- ja suunnittelukokeesta saatavien pisteiden perusteella, jolloin maksimipistemäärä on 216,0. Sinun tulee saada kokeesta vähintään 96,0 pistettä voidaksesi tulla huomioiduksi valinnassa.

Sinun tulee tämän lisäksi täyttää matematiikan kynnysehto ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteessa myös luonnontieteen kynnysehto.

Tasapistetilanteessa hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen seuraavasti:

  1. Hakijoiden suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  2. Hakijoiden toiseksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  3. Hakijoiden kolmanneksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  4. Hakijoiden neljänneksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  5. Hakijoiden viidenneksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä
  6. Hakijoiden kuudenneksi suurin yksittäisestä tehtävästä saama pistemäärä

Mikäli nämä tasapistesäännöt eivät riitä hakijoiden erottelemiseen, hyväksytään kaikki hyväksymisrajalla tasapistetilanteessa olevat.

Kaikkien arkkitehtuurin hakukohteiden hakijoiden on täytettävä matematiikan kynnysehto:

  • Ylioppilastutkinnon pitkän matematiikan koe suoritettu vähintään arvosanalla B tai
  • Lyhyen matematiikan yo-koe suoritettu vähintään arvosanalla M tai
  • Arkkitehtuurin matematiikan koe: jos et ole suorittanut matematiikan yo-koetta tai yo-arvosanasi eivät riitä, tulee sinun osallistua arkkitehtuurin hakukohteiden matematiikan kokeeseen. Kokeessa on neljä (4) tehtävää, kuusi (6) pistettä/tehtävä. Sinun on mahdollista tulla hyväksytyksi vain, jos saat kokeesta vähintään 12/24 pistettä.

Matematiikan kokeessa edellytetään lukion pitkän oppimäärän mukaisia tietoja.

Maisema-arkkitehtuurin hakukohteeseen hakevien tulee lisäksi täyttää luonnontieteen kynnysehto:

  • Maantieteen ylioppilaskoe suoritettu vähintään arvosanalla M tai
  • Maisema-arkkitehtuurin hakukohteen luonnontieteen koe vähintään pistemäärällä 12/24

Luonnontieteen koe perustuu lukion uuden opetussuunnitelman (LOPS2021) oppikirjaan Geos 2: Sininen planeetta (Cantell Hannele, Jutila Heikki, Lappalainen Sirpa, Sorvali Mari, ISBN 9789526341798) sekä kokeessa mahdollisesti jaettavaan materiaaliin.