Taustaelementti

Lisätietoja hakemisesta

testi2
Taustaelementti
Taustalemenetti

Hae DIA-yhteisvalinnassa

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnassa on mukana yhteensä 51 hakukohdetta: 47 diplomi-insinöörikoulutuksen ja kolme arkkitehtikoulutuksen hakukohdetta sekä maisema-arkkitehtuurin hakukohde.

Hakukelpoisuus

Kaikkien hakijoiden tulee täyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden ehdot. Olet hakukelpoinen, jos olet suorittanut tai suoritat hakukeväänä joko

  • suomalaisen tai kansainvälisen ylioppilastutkinnon
  • ulkomaisen tutkinnon joka antaa kyseisessä maassa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
  • ammatillisen perustutkinnon, ammattitutkinnon tai erikoisammattitutkinnon
  • AICE-tutkinnon Suomessa
  • korkeakoulututkinnon
Lue lisää

Kansainväliset tutkinnot

IB- tai EB-tutkinnon Suomessa tai ulkomailla ja DIA-/RP-tutkinnon Suomessa suorittaneet hakijat voivat tulla hyväksytyiksi DI-hakukohteisiin todistusvalinnassa. Muun ulkomaisen ylioppilastutkintoa vastaavaan tutkinnon suorittaneiden hakijoiden tulee osallistua valintakokeisiin.

Lue lisää

Yleisiä ohjeita

DI-valintakokeen Hakijan opas julkaistaan toukokuun alkupuolella. Ohjeista löytyy mm. lisätietoa siitä, mitä välineitä valintakokeisiin voi ottaa mukaan.

Arkkitehtuurin ennakkotehtävistä jatkoon päässeille lähetetään Valintakoeopas toukokuun alkupuolella ja oppaasta löytyy kaikki tarpeellinen tieto piirustus- ja suunnittelukokeisiin liittyen.

Lue lisää
Opiskelijoita pänttäämässä

Aloituspaikat 2021

DI-hakukohteissa 70 % aloituspaikoista täytetään todistusvalinnan perusteella . Ensikertalaiskiintiö on 70 %.

Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteissa ensikertalaiskiintiö on 50 %.

Lue lisää
Suomen- ja Ruotsin lippu

Kielitaitovaatimukset

Jyväskylän yliopiston, LUT-yliopiston, Oulun yliopiston, Tampereen yliopiston, Turun yliopiston ja Vaasan yliopiston hakukohteissa hakijoilta edellytetään riittävää suomenkielen taitoa.

Aalto-yliopiston hakukohteissa hakijoilta edellytetään riittävää suomen- tai ruotsinkielen ja Åbo akademin hakukohteissa ruotsinkielen taitoa.

Tarkista kielitaitovaatimukset siitä yliopistosta, johon olet hakemassa.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa muistiinpanoja

Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa

DIA-yhteisvalinnan valintakokeeseen osallistuva voi hakea vammansa, sairautensa tai vastaavan erityisen syyn perusteella erityisjärjestelyjä valintakokeisiin. Esimerkiksi hakija, jolla on lukihäiriö, voi saada lisäaikaa kokeen suorittamiseen. Lisäaikaa voidaan myöntää arkkitehtuurivalintojen matematiikan ja maisema-arkkitehtuurin luonnontieteiden kokeeseen sekä diplomi-insinöörihakukohteiden valintakokeesiin.  Hakemuksesta tulee käydä ilmi, mitä erityisjärjestelyjä halutaan ja millä perusteella. Lisäaikaa ei voida myöntää arkkitehtuurin piirustus- ja suunnittelukokeisiin.

Lue lisää

Valinta­kokeissa sallitut laskimet

Valintakokeissa on sallittua käyttää vain tietynlaisia funktiolaskimia. Laskinlista on laadittu yhteistyössä laskinten maahantuojien kanssa.

Lue lisää
Taustakuvio

Usein kysyttyä

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Täältä löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lue lisää