Taustaelementti

Lisätietoja hakemisesta

testi2
Taustaelementti
Taustalemenetti

Hae DIA-yhteisvalinnassa

Diplomi-insinööri- ja arkkitehtikoulutuksen yhteisvalinnassa on mukana yhteensä 65 hakukohdetta: 61 diplomi-insinöörikoulutuksen ja kolme arkkitehtikoulutuksen hakukohdetta sekä maisema-arkkitehtuurin hakukohde.

Hakukelpoisuus

Kaikkien hakijoiden tulee täyttää yleisen korkeakoulukelpoisuuden ehdot. Olet hakukelpoinen, jos olet suorittanut tai suoritat keväällä 2023 jonkin seuraavista tutkinnoista:
  • Suomalainen ylioppilastutkinto
  • International Baccalaureate –tutkinto (IB)
  • European Baccalaureate –tutkinto (EB)
  • Deutsches Internationales Abitur (DIA)-tutkinto tai Reifeprüfung-tutkinto (RP) Suomessa
  • Ulkomainen tutkinto, joka kyseisessä maassa antaa kelpoisuuden vastaaviin korkeakouluopintoihin
  • Ammatillisesta koulutuksesta annetussa laissa (531/2017) tarkoitettu ammatillinen perustutkinto, ammattitutkinto tai erikoisammattitutkinto
  • Advanced International Certificate of Education -tutkinto (AICE)
Jos et ole suorittanut mitään edellä mainituista tutkinnoista, voidaan sinut katsoa hakukelpoiseksi, jos sinulle on myönnetty opiskeluoikeus yliopistotutkintoon Suomessa tai olet suorittanut vähintään kandidaatin tutkintoa vastaavan korkeakoulututkinnon.
Lue lisää

Kansainväliset tutkinnot

IB- tai EB-tutkinnon Suomessa tai ulkomailla ja DIA-/RP-tutkinnon Suomessa suorittaneet hakijat voivat tulla hyväksytyiksi DI-hakukohteisiin todistusvalinnassa. Muun ulkomaisen ylioppilastutkintoa vastaavaan tutkinnon suorittaneiden hakijoiden tulee osallistua valintakokeisiin.

Yleisiä ohjeita

DI-valintakokeen Hakijan opas julkaistaan toukokuun alkupuolella. Ohjeista löytyy mm. lisätietoa siitä, mitä välineitä valintakokeisiin voi ottaa mukaan.

Arkkitehtuurin ennakkotehtävistä jatkoon päässeille lähetetään Valintakoeopas toukokuun alkupuolella ja oppaasta löytyy kaikki tarpeellinen tieto piirustus- ja suunnittelukokeisiin liittyen.

Lue lisää
Opiskelijoita pänttäämässä

Aloituspaikat 2023

DI-hakukohteissa 80 % aloituspaikoista täytetään todistusvalinnan perusteella . Ensikertalaiskiintiö on 70 %.

Arkkitehtuurin ja maisema-arkkitehtuurin hakukohteissa ensikertalaiskiintiö on 50 %.

Lue lisää
Suomen- ja Ruotsin lippu

Kielitaitovaatimukset

Itä-Suomen yliopiston, Jyväskylän yliopiston, LUT-yliopiston, Oulun yliopiston, Tampereen yliopiston, Turun yliopiston ja Vaasan yliopiston hakukohteissa hakijoilta edellytetään riittävää suomenkielen taitoa.

Aalto-yliopiston hakukohteissa hakijoilta edellytetään riittävää suomen- tai ruotsinkielen ja Åbo Akademin hakukohteissa ruotsinkielen taitoa.

Tarkista kielitaitovaatimukset siitä yliopistosta, johon olet hakemassa.

Lue lisää
Henkilö kirjoittaa muistiinpanoja

Yksilölliset järjestelyt valintakokeissa

DIA-yhteisvalinnan valintakokeeseen osallistuva voi hakea vammansa, sairautensa tai vastaavan erityisen syyn perusteella erityisjärjestelyjä valintakokeisiin. Esimerkiksi hakija, jolla on lukihäiriö, voi saada lisäaikaa kokeen suorittamiseen.

Yksilöllisiä järjestelyjä tulee hakea 6.4.2023 klo 15.00 mennessä.

Lue lisää

Valinta­kokeissa sallitut laskimet

Valintakokeissa on sallittua käyttää vain tietynlaisia funktiolaskimia. Laskinlista on laadittu yhteistyössä laskinten maahantuojien kanssa.

Lue lisää
Taustakuvio

Usein kysyttyä

Etkö löytänyt etsimääsi tietoa? Täältä löydät vastaukset usein kysyttyihin kysymyksiin.

Lue lisää