Taustalementti

Lisäys DI-hakukohteiden todistusvalinnan tasapistesääntöihin

Tiedote 28.10.2020

DIA-yhteisvalinnan diplomi-insinöörihakukohteiden todistusvalinnan osalta määriteltiin keväällä 2018, että tasapistesääntönä käytetään pitkän kielen arvosanaa (mikä tahansa pitkä kieli; jos hakija on kirjoittanut useamman äidinkielentasoisen kokeen, hakijalta huomioidaan toiseksi paras äidinkieli). Kevään 2020 kokemuksen perusteella tämä tasapistesääntö ei kaikissa hakukohteissa erottele hakijoita riittävästi hyväksymisrajalla ja valintakiintiön ylittäminen aiheuttaa ongelmia mm. opetuksen resursoinnissa.

DI-hakukohteiden todistusvalinnan toiseksi tasapistesäännöksi pitkän kielen arvosanan lisäksi on päätetty lisätä arvonta. Mikäli hyväksymisrajalla on useita hakijoita, joilla on samat todistuspisteet, ja valittavien kiintiö ylittyisi, hakijat asetetaan paremmuusjärjestykseen ensisijaisesti pitkän kielen tuottamien todistuspisteiden perusteella. Mikäli tämän jälkeen hakijoita on edelleen tasapistetilanteessa eivätkä kaikki mahdu valittavien kiintiöön, Opintopolku arpoo hyväksyttävät hakijat tasapistetilanteessa olevien joukosta.

Koska DI-valinnassa pisteytetään vain kolme ainetta (äidinkieli, pitkä matematiikka ja fysiikka tai kemia), tasapisteisiin päätyvillä hakijoilla on käytännössä samat arvosanat näistä aineista. Toiseksi tasapistesäännöksi ei lisätty jonkin muun aineen arvosanaa, koska hakijat eivät ole ennalta voineet varautua tämän aineen suorittamiseen ylioppilaskirjoituksissa. Erotteluperusteena ei myöskään haluttu käyttää fysiikan tai kemian arvosanaa, sillä tämä rajoittaisi tekniikan alalle hakevien valinnanvapautta luonnontieteellisten aineiden osalta. Tässä tilanteessa arvonta arvioitiin hakijoita mahdollisimman tasapuolisesti kohtelevaksi menettelytavaksi.